Blog

Twee rake vragen die je jezelf altijd kan stellen!

Vanuit het systemisch werken zijn er twee vragen die je jezelf altijd kan stellen als je 'weer eens' tegen jouw issue, patroon of valkuil aanloopt. Stel jezelf dan eens een vraag!

17 juni 2020

De volgende twee rake vragen vanuit het Systemisch Werken kan je jezelf altijd stellen en helpen je bij het inzicht, de bewustwording en het grotere perspectief rondom je issue of patroon te zien. 

1. Waar kom je ‘dit van jezelf’ tegen in jouw systeem van herkomst?

Mijn ervaring: Auw weer deze vraag. Ik voelde hem aankomen. Ik zit in blok 3 van Systemisch Werken. Voor mij gaat het over dat ik zo goed ruimte kan laten voor anderen. Maar tegelijk z'n moeite heb met: ‘mijn’ ruimte pakken. Ik geef antwoord op de vraag van trainer Andries: ‘Hmm, geen idee… ja misschien bij vader’ zeg ik na een paar minuten. Een paar vragen later en de ervaring hebben doorleefd komt de emotie los. Waar het vandaan komt… Het komt van diep!

Wat ik leerde, is dat zoveel terug te leiden is naar het systeem waar je uit komt. Het systeem van het gezin, van het gezin van de ouders, of een ander systemeen wat impact heeft (bijv. cultuur, afkomst). 

En als je die vraag wat hebt beantwoord. Kan je dan ook de volgende vraag eens onderzoeken?

2. Wat speelde er in jouw systeem?

Mijn ervaring: Waar kom ik uit, als ik de weg van vader volg. Ik kwam uit in ZIJN gezin, met zijn ouders, die dynamiek. We stelden het op, het was zo zichtbaar en voelbaar. Veel wist ik maar ook heel veel nog niet!

Waar je het niet weet, maar ergens een gevoel hebt van… Luister dan naar je gevoel, onderzoek dat, volg jouw intuïtie…

Als jij je deze twee bovenstaande vragen stelt? Waar kom jij dan uit? Wat heb jij uit te zoeken in jouw systeem?

Zaterdag mocht ik de opleiding Systemisch Werken bij Phoenix Opleidingen afronden. Fantastisch om mezelf nu ook systemisch coach te mogen noemen. Geweldig veel geleerd, met mijn eigen reis als bron. In prachtige begeleiding van twee mooie trainers en met 24 andere getuigen.  

Ik heb een stukje onwetend kind daar gelaten en een stuk volwassen-man aangenomen! 

San phoenix1

Deel dit artikel: E-mail LinkedIn Facebook