Blog

Transformatie: De bodem van de put (1)

In crisistijd ontstaan de juiste omstandigheden om een grote transformatie aan te gaan: Stilstand, pijn en reflectie. Door middel van mijn eigen lering, leg ik je in deze blog uit wat je allemaal tegenkomt bij een transformatie. En waarom in de put zitten van onschatbare waarde is voor jouw transformatie!

24 april 2020

0
crisis

In deze ongekende crisis die COVID-19 veroorzaakt, biedt het op grote schaal mogelijkheden om een transformatie aan te gaan. Voor veel mensen doet deze tijd pijn en biedt daarom een vruchtbare bodem voor verandering. Als coach krijg ik veel te maken met mensen die hun eigen crisis hebben. De pijn die ze ervaren is voor hun reden om te transformeren.

In de opleiding Systemisch Werken van Phoenix, heb ik kennisgenomen van de metaforische leerlijn. Die troost, hoop en perspectief biedt in elk leerproces die we doorlopen.

De Magische taak en de Put

Zo doorloop ik deze leerlijn op dit moment, met vallen en opstaan. Sinds het uitroepen van de (intelligente) lock-down is opeens mijn persoonlijke pijn duidelijk aanwezig! Ik kom mijn patroon, mijn magische taak, nu zo hard tegen! Met ook daadwerkelijk fysieke pijn tot uiting: de kink….verdwalen. De afgelopen weken en de komende weken blijven spannend vanwege uitslagen van testen en scans. Tegelijkertijd loop ik, naast de route langs artsen, ook mijn eigen route. Voor mij gaat deze tijd over ‘stilstaan’ en niet vooruit kunnen gaan (daadwerkelijk fysiek). Plus over ‘op eigen benen staan’. Wat ik soms daadwerkelijk fysiek niet meer kan vanwege de pijn. Wat ongelofelijk nieuw is voor mij als enthousiaste en fanatieke sporter!

Ik ben een dromer, met een sterke drive om te veranderen. Perspectief en ergens naar toe werken geeft mij energie. Net als in beweging zijn en transformeren. Het gevoel dat ik stil sta als coach, bedrijf en het geven van een andere betekenis aan het leven valt zwaar. Dan zit ik echt in de put en voel ik de bodem! Mijn patroon is dat ik altijd onbewust op zoek ben naar de bevestiging. De bevestiging in de ogen van de ander. De bevestiging opdat ik het goed doe voor anderen en dat mensen mij aardig en leuk vinden. In deze tijd is dat gemis zo voelbaar.

Metaforisch voor deze tijd: het ‘op eigen benen staan’, en het gevoel van ‘stilstaan’ accepteren.

De terugkeer en de transformatie

Dit aan te gaan, het te erkennen, de hulp van buitenaf, de wijsheid uit eigen lijf, mijn achtergrond en kennis en de belangrijke gesprekken met mijn coach(es) zorgen voor de terugkeer en voor ruimte om nieuwe wegen in te slaan: de verdere transformatie. Wat het ook gaat zijn ik voel dat de weg omhoog is ingezet.

 

Rock bottom became the solid foundation on which I rebuilt my life.

- J.K Rowling.

Een grote crisis biedt de kans om te komen waar je eigenlijk al heel lang heen wilt! Waar wil jij al heel lang, misschien onuitgesproken, naar toe?

Vergeet niet dat deze onzekere tijd een goede tijd is voor persoonlijke ontwikkeling!

Deel dit artikel: E-mail LinkedIn Facebook