Blog

Prestatie coaching: 9 elementen uit de topsport

Prestatiecoaching: Welke elementen helpen je om jouw prestaties neer te zetten? Ik bespreek hier de elementen die ik vanuit de topsport heb ervaren. En die ik gebruik in de coaching, als coach van talenten, professional en managers of leiders.

15 juni 2021

Welke elementen helpen je om jouw prestaties neer te zetten? Ik deel hier de 9 elementen die ik in de topsport heb leren toepassen aangevuld met de coachervaringen als prestatiecoach!

1. Focus

Tijdens jouw prestatie moet je je aandacht richten op jouw taak. Echter bestaan er heel veel afleidingen die je van jouw taak afhouden. Welke elementen ken je van jezelf die je van tevoren moet tackelen om de focus te kunnen houden.

2. Gedachten controleren

Bepaalde gedachten kunnen jouw prestatie belemmeren. Samen gaan we kijken welke belemmerende gedachten jij hebt en hoe jij deze om kan buigen naar helpende gedachten. Voorbeelden van deze gedachten kunnen zijn: 'Wat denken anderen van mij?', 'Ik moet...', 'Ik ben niet goed genoeg.'.

Als je ergens uitstekend

in wilt worden, neem een coach!

3. Doorzettingsvermogen & commitment

Welk commitment ga je met jezelf of anderen aan om je doelen en prestaties te behalen? Een commitment die je bent aangegaan helpt je om gemakkelijker je prestaties te behalen. Wie of wat is jouw stok achter de deur? En als je het commitment aan bent gegaan het doorzettingsvermogen om om te kunnen gaan met tegenslagen.

4. Doelen 

Het juiste doel zorgt voor focus. Het blijkt dat je het meest optimaal presteert als je doelen stelt op 3 verschillende niveaus en met de juiste uitdaging.

5. Omgaan met spanning

Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid spanning te hebben tijdens jouw prestatie. Iedereen heeft een bepaalde hoeveelheid spanning nodig om te presteren. Dit verschilt per persoon.

6. Verbeelding

Verbeelding hebt je in de prestatie te behalen. In het vormen van het beeld als je de prestatie ebt behaald en kan helpen om een bepaald gevoel op te wekken. Bijvoorbeeld zelfvertrouwen, motivatie of energie.

7. Evaluatie

Het op een goede manier evalueren van je prestatie vergroot de kans op succeservaringen. Daarom gaan we kijken naar hoe jij nu je succes ervaringen en minder goede ervaringen evalueert en hoe jij eventueel anders kan evalueren.

8. Voorbereiding

Een goede voorbereiding is belangrijk voor een optimale prestatie. Bijvoorbeeld doordat de voorbereiding zorgt dat jij in concentratie komt of energiek wordt. Samen maken wij een passende voorbereiding voor jou.

9. Kennen van je Defensie mechanisme

Wat zijn jouw smoesjes, jouw defensie mechanismes die je beperken in het eerlijk zijn en je beschermen tegen de pijn. Deze defensiemechanismen werken contra productief in het behalen van prestaties. Leer ze herkennen en te begrijpen hoe je deze gebruikt en waartoe ze beschermen.

Deze elementen gebruik ik om mensen te coachen in hun prestaties!

San van der Meer

Als prestatiecoach begeleid ik mensen en teams in het behalen van prestaties, realiseren van dromen, concreet maken / behalen van doelen en realiseren van betere prestaties met teams, in werk of (top)sport.  

Deel dit artikel: E-mail LinkedIn Facebook